Egyesületünk tevékenysége 3 fontos irányon halad párhuzamosan: 1. a meglévő, tarthatatlan állatvédelmi szituációk felszámolásában való részvétel, 2. állatvédelmi ismeretterjesztés, 3. általános állatvédelmi feladatok ellátása.

Az utcán élő – kóbor – állatok száma napjainkra hihetetlen mértéket öltött városunkban, hazánkban.. Egyes becslések szerint a kóbor macskák akár 2millióan is lehetnek, míg a kóbor kutyák száma is százezres nagyságrendű. Ez a kóbor populáció sajnos újratermelődik, nem csak a már eleve utcán élő állatok szaporodása által, hanem a felelőtlen állattartók cselekedeteinek következtében folyamatosan kerülnek ki az utcára újabb és újabb állatok, nem kívánt szaporulat, megunt, megbetegedett, elkóborolt házi kedvencek formájában.
Fontos feladatunknak tartjuk, hogy – menhely  hiányában - a már kiépített ideiglenes befogadó hálózatunk segítségével helyet biztosítsunk – lehetőségeinkhez mérten – ezeknek az utcára dobott árváknak, felneveljük, egészségügyi ellátásba részesítsük, majd szocializáció és rehabilitáció után felelős otthonokba juttassuk őket.
Eddigi munkánk eredményeképpen az elmúlt közel 4 évben 350 macskát juttatunk felelősen gondolkodó otthonokba, gyógykezelés, a felnőtt nőstény egyedek ivartalanítása után, örökbefogadási megállapodási feltételeinek elfogadtatásával. Ez a megállapodás biztosítja a cicák életének után-követhetőségét, a felelős tartás ellenőrzését.

Ezen macskák jelentős része  – több, mint 65, magatehetetlen kölyökként került egyesületünkhöz, melyek mesterséges táplálása, felnevelése embert próbáló feladat.

30 kutyát is sikerült megmentenünk felelősen gondolkodó gazdihoz juttatásukkal, szintén örökbefogadási megállapodás elfogadása után.

Eredményeinket ideiglenes befogadó hálózatunk segítségével, menhely nélkül értük el. Az ideiglenes befogadók ugyanolyan feltételekkel tartják az állatokat, mint a menhelyek, számukra hasonló előírások betartása kötelező, elkerülve a veszélyes átfertőződést /pl. kötelező karantén/. Ideiglenes befogadó hálózatunk folyamatos fejlesztés alatt áll.

Nagy figyelmet fordítunk  megfelelő gazdiközvetítő-rendszer kiépítésére. Ehhez a közösségi oldalakat és saját weboldalunkat is felhasználjuk a hagyományos online és nyomtatott  hirdetések mellett. Szeretnénk megvalósítani, hogy az általunk közvetített – tulajdoni - cicák és egyéb állatok is segítségünkkel, Örökbefogadási megállapodással kerüljenek új gazdájukhoz, biztosítva a megállapodás nyújtotta előnyöket.

A már utcán élő kóbor macskák esetében  szaporodásuk gátlása ivartalanítással a leghumánusabb módszer számuk csökkenésének eléréséhez. Jól bevált a Csapdázz, Ivartalaníts, helyezd Vissza program hazánkban is. Mi magunk is lelkesen támogatjuk, alkalmazzuk ezt a programot.
65 nőstény, már nem szocializálható macskát ivartalanítva, egészségügyileg ellátva helyeztünk vissza eredeti környezetébe, ahol helyüket megtartva biztosítják a vakuum-hatás kivédését, ugyanakkor szaporodásuk már nem okoz további gondot.
Kiegészítettük ezt a módszert azzal, hogy a már fialt kóbor nőstényeket befogtuk, a kölyköket szocializáltuk, örökbe adtuk, az anyát szocializálhatóságának függvényében kezeltük. Vagy örökbe adtuk, vagy visszahelyeztük környezetébe, ivartalanítva.

Az állatvédelem egyik legfontosabb feladata a szemléletmódosítás, az állatvédelmi törvények, a felelős állattartás szabályainak ismertté tétele, mely hosszú távon a leghatékonyabb állatvédelmi módszer, mellyel elérhetjük az állatkínzások csökkenését, az állatvédelmi törvények betartását, az állati élet tiszteletét.
Részt vettünk/veszünk városunk rendezvényein: Gyermeknapi rendezvények, Hídi-vásár, Állatok világnapja, Állatok karácsonya a városi Karácsonyi vásáron. A környező települések rendezvényein is szívesen jelen vagyunk: Városi és Falunapok. Iskolákat keresünk fel – ahol lehetővé teszik – a gyermekek számára - már jól kidolgozott - ismeretterjesztő előadásokat tartunk. Saját készítésű szóróanyagainkkal, videóinkkal – YouTube, Civiljutub.hu, Videa – is terjesztjük az állatvédelmi tudnivalókat.
Szórólapokat készítettünk az alábbi témákban:
Egyesületünk programja; A felelős állattartás szabályai; Állatkínzás - mit tehetek?; A legismertebb fertőző macskabetegségek; Hogyan fogadjuk otthonunkban az új jövevényt.
Saját szervezésű, rendszeresen tartott  rendezvényeinken már ismertettük a kedvencekre vonatkozó állatvédelmi törvényeket,a felelős állattartás szabályait, foglalkoztunk a kozmetikai célzatú állatkísérletekkel is, és válaszoltunk a feltett kérdésekre. Támogatói Klubunk mentora Dr. Szondi Ildikó, önkormányzati képviselő, a Közéleti Kávéház létrehozója, mely szervezet keretében rendszeres kapcsolatot tartunk a klub tagjaival.
Ismeretterjesztő munkánkat során  minden korosztályt megszólítunk!
Weboldalunkon Fórumot, levelező, hírlevél  rendszert,  üzemeltetünk, ahol a gazdiközvetítés mellett, bármilyen állatvédelemmel kapcsolatos kérdésre választ adunk.

Egyesületünk 5 tagja sikeresen vizsgázott az Országos Állatvédőrség Országos állatvédőr oktatásán. Az itt elsajátított tudásanyaggal felvértezve, annak tagjaink és önkénteseink felé történő átadásával, tagjaink és önkénteseink állatvédelmi járőrszolgálatot láttak és látnak el. Ennek célja az általános állatvédelem, az állatkínzások felderítése, az állatvédelmi törvények betartásának ellenőrzése. Szükség esetén eljárást kezdeményezünk/tünk - mind az állatok, mind az emberek védelmében - megfelelő szerveknél (jegyző, hatósági állatorvos NEBIH, ANTSZ). Az általános állatvédelmi feladatok végzése érdekében, az összes gerinces állatra kiterjesztve munkánkat, alapszabály módosítást hajtottunk végre 2013 márciusában.

Telefonos, internetes ügyeleti szolgálatunk évente átlagosan 350-380 lakossági bejelentést fogad, melyeket legjobb tudásunk szerint intézünk. Állatvédelmi bejelentéseket is fogadunk - fajra való tekintet nélkül. Ezeket a bejelentéseket személyesen ellenőrizzük/tük, és szükség esetén megtesszük/ttük a megfelelő intézkedéseket.

A téli nagy hidegben a Máltai Szeretetszolgálat Magyarország Egyesületének segítségével a hajléktalanok állatainak ellátásában segítünk. A tapasztalatokat felhasználva ma már Együttműködési megállapodás keretében segítjük a hajléktalanok kedvenceinek téli ellátását élelemmel, gyógyszerekkel. Egyesületünk gyűjti össze a megfelelő tápot a kutyáknak, macskáknak, míg az állatok konkrét ellátását a Szeretetszolgálat mobil egységei végzik el. 2012-ben 65 kg száraz kutya- és 15 kg macskatápot adtunk át a Szeretetszolgálat aktivistáinak.
2013-ban 75 kg kutya száraz- és 15 kg macska száraztáppal, 144  kg nedvestáppal segítettünk.

Egyesületünk távlati terve – eddigi munkánk folytatása mellett - Állatvédelmi Központ létrehozása, mely a szükséget szenvedett állatok sürgősségi ellátását látná el. Az ivartalanításokat is itt tervezzük végrehajtani a szükséges utókezeléssel. A Központ nem azonos a menhellyel, nem az állatok hosszú távú elhelyezése az elsődleges célja. Az Állatvédelmi Központ létrehozásával munkahelyet is teremtünk.

Különösen fontosnak tartjuk a fiatal, modern szemléletű már megalakult vagy alakulóban lévő állatvédő szervezetek támogatását, közös rendezvények szervezését. Megyei hálózat megteremtése kitűzött célunk, ahol megyénk minden járása rendelkezne mobilizálható aktivistákkal - szervezettségüktől függetlenül - megkönnyítve a szükséget szenvedett állatok mentését.  E nagyon fontos cél bemutatására sikeres utcai rendezvényt szerveztünk okt. 4.-én, az Állatok Világnapján, Összefogás az állatokért- mottóval.

Fontosnak tartjuk minél több  egyetemista, fiatal felnőtt bevonását munkánkba, mellyel az önkéntes munka örömének, megbecsülésének, elismerésének terjesztésével párhuzamosan a környezettudatos életmódot is népszerűsíteni tudjuk.

Az Egyesület vezetősége, Felügyelő Bizottsága, tagjai munkájukat önkéntesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végzik.